Mochi @Villa Tulsi

Ik werk graag met mochi. Regelmatig verschijnt het dan ook op onze menu’s en aan onze gastentafels. Toch stel ik regelmatig vast dat mochi niet zo gekend is, als dat ik zelf denk. Vandaar dat ik je vandaag graag even meeneem in de wereld van mochi, een beetje op weg naar Japan.

Mochi is een soort rijstcake. Het is echter niet te vergelijken met de cakevorm en structuur zoals wij het hier in het Westen kennen. Mochi wordt gemaakt van zoete, bruine rijst. Het zoet staat niet voor de zoete smaak, maar geeft mochi zijn typisch kleverige structuur.

Een goddelijk hapje
In Japan is mochi een traditioneel gerecht tijdens de jaarwisseling. Honderden jaren geleden werd mochi in de eerste dagen van het nieuwe jaar gemaakt en gegeten. Mochi wordt sterk geassocieerd  met kracht, lang leven, geluk en gezondheid. Vandaar ook dat het vooral tijdens de eerste dagen van het jaar geconsumeerd wordt, om zo het nieuwe jaar in te gaan met de zegen van de goden.

Bereiden
Mochi wordt gemaakt van de zoete, ronde, bruine rijst. De rijst wordt overnacht geweekt en nadien overgebracht in stoompannen. Deze pannen worden op elkaar gestapeld en boven een vuur geplaatst. Na 30 tot 40 minuten stomen is de rijst gaar en wordt hij overgebracht in grote vijzels, usu genaamd. Daarin wordt de ganse massa gestampt met een houten hamer, oftewel kine. Het rijstdeeg moet glad en dik worden. Dit is een handeling die men met minstens 2 personen uitvoert. Terwijl de ene de rijst stampt, voegt een ander regelmatig water bij, zodat de kleverige rijst niet aan de ‘kine’ blijft kleven. Wanneer het deeg klaar is, worden er meestal bolletjes van gemaakt.

Behalve geluk, gezondheid en voorspoed, heeft mochi ook genezende krachten. Wanneer je je zwak voelt, en iemand anders voor jou mochi stampt, dan kan die persoon op die manier zijn energie aan jou doorgeven. In Japan is deze rijstcake dan ook een belangrijk onderdeel in het leven.
Tegenwoordig komt mochi van de lopende band uit machines, maar het is er niet minder lekker om.

Dodelijk
Door de kleverige structuur is het aan te raden, mochi met kleine hapjes te eten en goed te kauwen. Vooral kleine kinderen die te gulzig zijn of een te grote hap eten, of ouderen die minder goed kauwen, durven soms slachtoffer worden van de mochi-traditities rond het nieuwe jaar. Gelukkig spreken we hier wel over minder dan 10 slachtoffers per jaar. Kauwen en kleine hapjes zijn hier het antwoord.

Soorten en gebruik
In Japan, en bij onze Japanse toko’s vind je mochi in allerlei kleurtjes en vormen. Tijdens het stampen, kan men smaken toevoegen. Favorieten hier zijn chocolade (cacao) of aardbei (puree) of matcha (groene thee).  De vulling van mochi is vaak een zoete pasta van rode bonen.

Bij Villa Tulsi gebruiken we de zuivere vorm. We maken hem niet zelf, vanwege te arbeidsintensief maar gebruiken de kant-en-klaar versie van De Hobbit, een Belgisch bedrijf uit Maldegem, 100% biologisch en plantaardig. Gerund door mensen met een zeer warm hart.

Vorige maand nog stond mochi als aperitiefhapje op ons menu. Daarnaast maken we graag krokantjes van mochi, die het hoofdgerecht een extra crunch geven, raspen we hem tot ‘kaas’ voor onze vegan lasagne, of verwerken we hem in onze desserten. De mogelijkheden zijn legio, je moet ze gewoon kennen en proeven om te weten dat het lekker is.
Glutenvrij, biologisch, plantaardig, gezond… Moet er nog meer gezegd worden?

20191007_083917.jpg
Wendy Van Looy