Uit eigen tuin

Iedereen kent het en velen drinken het, verse muntthee. Het staat op menig kaart in brasseries, tavernes of restaurants. Maar behalve dat het lekker is, wist je dat munt ook vele voordelen heeft?

Ik geef ze je graag even mee, zodat je voortaan nog méér kan genieten van jouw (h)eerlijk kopje thee, des te meer wanneer je je munt ook nog eens uit eigen tuin (of terras) kan halen.

 Je kan muntthee zowel koud als warm drinken. Elk van deze bereiding heeft zijn eigen specifieke voordeel. Terwijl we in de winter energie krijgen van een heerlijke kop muntthee, doet hij in de zomer als ice-tea net het tegenovergestelde en geeft hij ons verkoeling. Wat dat betreft heeft gember een gelijkaardige werking, maar daarover later meer.

herbal-tea-1410565__340.jpg

De (gezondheids)voordelen van muntthee, even voor jou opgesomd:

 Cafeïnevrij
Muntthee is in wezen geen thee. We trekken uit de muntblaadjes onze aroma’s en actieve stoffen (mentha). Echter het bevat geen cafeïne, noch theïne. Kanttekening hier is wel, dat je puur en alleen munt gebruikt. Van het moment je je verse munt combineert met groene of zwarte thee, verandert dit verhaal.

Vertering/reisziekte/maag-darmproblemen
De actieve stoffen in munt kunnen je darmen kalmeren. Dokters adviseren soms zelfs muntthee bij een vermoeden van prikkelbare darmsyndroom.  Verse munt ondersteunt eveneens je darmtransit. En last but not least, reisziekte hangt onlosmakelijk samen met maag en darmen, dus een kopje verse muntthee, voordat je vertrekt kan deze klachten verminderen.

Relax and enjoy
Munt heeft een heerlijk aroma. Gewoon met je handen door een bosje verse munt gaan en deze geur opsnuiven en je krijgt een instant gevoel van ontspanning. Daarnaast zorgt deze sterke geur ervoor dat je hongergevoel vermindert. Een ideale drank dus in een afslankingsdieet of wanneer je even nood hebt aan een momentje rust.

Ziekte/gezondheid
Munt bevat vele antioxidanten, die stoffen die ons lichaam beschermen tegen ziekte of tumoren, en die onze algemene gezondheid bevorderen. Munt lost slijmen op waardoor het een ideale ondersteuning is bij een verkoudheid of opkomend griepje.

Samengevat kunnen we dus stellen dat het drinken van muntthee gewoon supergezond is. Maar het allerbelangrijkste blijft toch, dat het lekker is en dat het drinken van een warme kop thee een gevoel van gezelligheid en thuisvoelen oproept.

 Bij Villa Tulsi oogsten we onze eigen munt er verwennen we je graag met dit heerlijks, gewoon omdat het kan, gewoon omdat dat is wat we graag doen.

Wendy Van Looy