2-gangenontbijt

Daarmee starten wij steevast onze dag.  

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat het voor mij ondenkbaar was, om soep als ontbijt te genieten. Vandaag is het mijn eerste prioriteit van de dag. Ik sta op, haal de potten uit de kast en begin met volle goesting aan mijn luxe-ontbijt. 

 Eerst de soep en dan de pap – het is hier helemaal ingeburgerd ten huize Villa Tulsi. 

 Behalve dat het lekker en voedzaam is, heeft het nuttigen van een misosoep als ontbijt ook een belangrijke energetische functie. Na de nacht, waar ons lichaam en onze geest in volledige ontspanning komen, is belangrijk om bij het ontwaken je energie weer bij elkaar te brengen. 

Ons westers ontbijt is daar het helaas niet helemaal op voorzien: de vertering van brood vraagt veel van je lichaam, suikers geven een vals gevoel van energie en koffie als opwekker levert ons ook niet echt de energie die we nodig hebben. 

Maar… miso, met al zijn yange kwaliteiten doet dat wel. De gefermenteerde sojaboon is lief voor onze darmen, steelt geen energie bij de spijsvertering en zorgt dat ons brein helder en wakker wordt.  

No need to say more, gewoon onderstaand recept proberen. Want wanneer je het zelf ervaart, weet je precies wat ik bedoel 😉 

24-01-37.jpg

 Misosoep 

nodig:  

1 stukje kombu – 1 shiitake (gedroogd)– enkele vlokjes wakamé – misopasta 

Keuze uit 4 groenterestjes: bv.: wortel, prei, pastinaak, pompoen, boerekool, … 

Bereiding 

Maak een bouillon van de kombu met de shiitake. Breng het water aan de kook, samen met de kombu en shiitake en laat 15 minuten koken. Haal de shiitake eruit en snijd fijn. Haal de kombu eruit en leg opzij om nog een keer te gebruiken in een andere bereiding. 

Voeg wakamévlokjes en groenten toe aan de bouillon en breng aan de kook. Laat 15 minuutjes koken. Voeg de laatste 2 minuten miso toe maar laat niet meer doorkoken, enkel nog wolken. 

 TIP: deze bouillon kan je in een groter volume maken. Je haalt er je portie van de dag uit, en de rest kan je makkelijk 5 dagen bewaren in de koelkast.

Wendy Van LooyVilla Tulsi